Формування довідника номенклатури для обліку блюда їдальні з націнкою

Перед створенням первинних документів з обліку продукції їдальні необхідно сформувати ряд довідників, одним із яких є: Довідники номенклатури у системі Загальні довідники / Номенклатура й ціни в модулі Довідник номенклатури.

В залежності від відображення довідника ( з відображенням груп чи ні) у Довіднику номенклатури встановити курсор у реєстр (або у ліву частину вікна) та по пункту меню Реєстр / Створити або клавішею Insert створити групу поточного рівня або групу підлеглого рівня чи номенклатуру. Бажано спочатку створити необхідну групу або підгрупу для обліку блюд кухні.

Створимо групу для обліку.

Поле Код заповнити вручну довільним кодом.

Увага: Поля жовтого кольору обов’язкові для заповнення.

Зазначити Найменування.

У полі Категорія по клавіші F3 обрати пункт Товари.

У полі Одиниця обліку по клавіші F3 відкрити вікно Налаштування одиниці виміру та у полі Од.виміру по клавіші F3 обрати необхідну одиницю виміру.

За необхідності вказати Масу нетто і Масу брутто та натиснути кнопку ОК.

Встановити додаткові одиниці виміру необхідно по кнопці Додаткові. По клавіші F3 обрати додаткову одиницю виміру. Наприклад, до порції- вага.

Сформовано додаткову одиницю виміру.

У полі Торговельні надбавки картки групи вручну зазначити Мінімальні і Максимальні розміри надбавки.

У полі Податки по клавіші F3 обрати податок.

Зазначити ставку податку та натиснути кнопку ОК.

Закладка Загальні групи заповнена.

На закладці Додаткові у полі Точність облікових цін по клавіші F3 обрати округлення.

Зберегти інформацію по піктограмі . Група поточного чи підлеглого рівня створена.

Для створення номенклатури в групі чи підгрупі встановити курсор у лівій частині вікна на певну групу чи підгрупу. Перевести курсор у праву частину вікна та по пункту меню Реєстр / Створити або клавішею Insert обирати пункт Матеріальні запаси.

Заповнити реквізити Картки номенклатури.

  • у полі Артикул зазначити код;
  • у полі Найменування зазначити назву страви;
  • Група заповнюється в автоматичному режимі;
  • Категорія заповнюється в автоматичному режимі;
  • Одиниця виміру заповнюється автоматично.

На закладці Інше у групі Торговельні надбавки зазначені групові надбавки, які можна змінити на надбавку на відповідне блюдо. Натиснути на піктограму для збереження.

Номенклатура внесена в Довідник номенклатур