Формування номенклатурних номерів на продукти харчування та страви кухні

Перед веденням обліку продуктів харчування необхідно провести ряд налаштувань.

У системі Загальні довідники / Номенклатура й ціни в модулі Довідник атрибутів номенклатури необхідно передбачити необхідні атрибути

Встановити курсор у табличному полі та по пункту меню Реєстр / Створити або клавішею Insert обрати Атрибут.

У вікні Атрибут заповнити Найменування –Ціна реалізації, поставити відмітку Вводиться та натиснути кнопку ОК.

. Довідник атрибутів поповнився атрибутом Ціна реалізації.

В модулі Довідник одиниць виміру для обліку готової продукції в підприємствах харчування створити одиницю виміру - порція.

У вікні Довідник одиниць виміру обрати групу Штучні одиниці. При відсутності необхідної одиниці в групі одиниць по пункту меню Реєстр / Створити / Одиницю виміру створити одиницю виміру- порція.

Заповнити реквізити у полі Шифр - коротке позначення, Найменування – назва показника, у полі Точність - ввести необхідне заокруглення. Натиснути кнопку ОК.

Для обліку продуктів харчування та готової продукції необхідні будуть додаткові Одиниці маси та Об’єму.

Перейти до заповнення Довідника номенклатури системи Загальні довідники.

Для підприємств громадського харчування доцільно створити окремо групи чи підгрупи для обліку продуктів харчування та окремо групу та підгрупи для обліку готової продукції (страв) та напівфабрикатів. Встановити курсор у ліву частину вікна Довідника номенклатури та по пункту меню Реєстр / Створити або клавішею Insert створити групу поточного рівня чи групу підлеглого рівня.

Увага: Поля жовтого кольору обов’язкові для заповнення.

На закладці Загальні групи обов’язково заповнити Код та Найменування. У полі Категорія по клавіші F3 для групи/підгрупи продуктів харчування обрати – Виробничі запаси, а для готової продукції (страви кухні) обрати – Готова продукція. У поле Одиниця обліку по клавіші F3 з Довідника одиниць обліку обрати необхідну одиницю обліку. При обліку готової продукції обрати по кнопці Додаткові внести додаткові одиниці виміру. Наприклад, 1 порція -250 грам.

. На закладці Додаткові уточнити заокруглення цін.

У таблиці Атрибутів номенклатури по пункту меню Реєстр / Створити або клавішею Insert створити запис про атрибут. У полі Найменування по клавіші F3 вибрати необхідний атрибут ( в нашому випадку Ціна) та натиснути кнопку ОК.

Далі створювати номенклатуру у відповідній групі чи підгрупі Продуктів харчування. Курсор встановити в правій частині вікна та по пункту меню Реєстр / Створити або клавішею Insert створити картку номенклатури типу Матеріальні запаси.

Заповнити реквізити у Картці номенклатури продуктів харчування на закладці Опис: Артикул (якщо налаштовано, то заповнення проводиться автоматично, з можливістю змін), Найменування, поле Група заповнюється автоматично. Поле Категорія заповнюється автоматично.

У полі Одиниця обліку по клавіші F3 з Довідника одиниць обліку обрати необхідну, наприклад, кг.

Зазначити точність по клавіші F3. При виникненні необхідності застосування, відповідно до норм, коефіцієнт знижки (до маси брутто).

Аналогічно проводиться створення номенклатурних карток на готову продукцію у відповідній групі/підгрупі. У правій стороні вікна по пункту меню Реєстр / Створити або клавішею Insert - створити картку з типом Матеріальні запаси.

Провести заповнення реквізитів Картки номенклатури: поле Артикул заповнюється довільно чи в автоматичному режимі, якщо налаштовано, заповнити поле Найменування (назва страви відповідно до довідника рецептур)

Увага: У полі Категорія по клавіші F3 змінити тип Виробничі запаси на Готова продукція.

У полі Одиниці обліку по клавіші F3 обрати з Довідника одиниць виміру одиницю виміру - порція та натиснути кнопку ОК.

У полі Точність зазначити точність До цілих.

Встановити вагові характеристики: Масу нетто, Масу брутто, коефіцієнт знижки (за необхідності) та натиснути кнопку ОК.

Для готової продукції повинні бути встановлені додаткові одиниці обліку (вага страви у грамах на основні компоненти страви – м’ясо, риба, гарнір). По кнопці Додаткові обрати додаткові одиниці по клавіші F3 з Довідника одиниць обліку.

Перейти на закладку Параметри в таблицю Якісні характеристики .

По клавіші Insert у вікні Налаштування якісної характеристики заповнити наступні реквізити: КодГРП, НайменуванняПункт меню, Тип –вибрати Рядок та натиснути кнопку ОК.

Натиснути на піктограму для збереження картки.

Внести всі страви до довідника номенклатури.

Далі необхідно провести налаштування в підсистемі Логістика/ Облік запасів в модулі Налаштування.

В модулі Налаштування на закладці Довідники / Місця зберігання створити місце зберігання – Їдальня. Заповнити реквізити вікна Властивості місця зберігання запасів Код, Найменування (Їдальня…….), Тип - Склад (для продуктів харчування) і Матеріально-відповідальну особу, вказати Підрозділ.

На закладці Об’єкти обліку створити об’єкт Продукти харчування з ТипомСировина і матеріали. Для об’єкту провести прив’язку код складу (їдальня) .

На закладці Об’єкти обліку створити об’єкт Готова продукція їдальні з ТипомГотова продукція. Для об’єкту провести прив’язку код складу (їдальня) . Зазначається склад (їдальня) у якій буде вестись облік готової продукції (страв кухні))

Після внесення налаштувань в системах Загальні довідники та Логістика, проводиться налаштування та ведеться облік виробництва готової продукції (страв кухні) в системі Облік виробництва.