Специфікація на продукцію для формування калькуляції на блюда кухні

Перед створенням Специфікації на продукцію необхідно сформувати ряд довідників: Довідники номенклатури у системі Загальні довідники / Номенклатура й ціни в модулі Довідник номенклатури (за кожною номенклатурою сировинного набору з продуктів харчування та блюд кухні), Довідник одиниць виміру, у системі Облік виробництва / Конфігурація виробництва в модулі Операційно-трудові нормативи.

Створення специфікації здійснюється в системі Облік виробництва/Конфігурація виробництва в модуль Специфікація на продукцію. Модуль є реєстром специфікацій.

На полі Журнал обрати певний налаштований журнал або Документи без журналу.

Примітка: Вид журналу Всі журнали використовується тільки для перегляду. Створювати документи в цьому журналі неможливо.
У пункті меню Вид / Поточне представлення даних обрати : Виробнича чи Рецептурна.

Для зручності представлення специфікацій обрати пункт меню Вид / Відображення груп.

У реєстрі Специфікацій на продукціювстановити курсор спочатку на групу, наприклад Товари в їдальні, далі в табличну частину вікна (праворуч) та по пункту меню Реєстр / Створити або клавішеюInsert створити Специфікація на продукцію.

У полі Номер /Найменування по клавіші F3 провести вибір номенклатури.

  • У полі Номер специфікації вручну зазначити номер специфікації.

У полі Тип партії обрати між Фіксована чи Потрібна.

  • При виборі Фіксована – відкривається поле – Розмір. У якому виставити фіксовану кількість.
  • Специфікація на продукцію має наступні закладки: Компоненти, Маршрутизація, Заміни, Лом, Брак, Відходи, Характеристики, Постачання, Ідентифікатори, Вкладення. Заповнення починати із закладки Маршрутизація.

Перед тим, як заповнити норми витрат матеріалів необхідно на закладці Маршрутизація заповнити всі операції пов’язані з виготовленням блюд кухні та підрозділи, які задіяні у її виготовленні. Попередньо необхідно сформувати операції у системі Облік виробництва / Конфігурація виробництва в модулі Операційно-трудові нормативи.

Якщо не заповнена закладка Маршрутизація з операціями, обрати Компонент неможливо.

На закладці Маршрутизація встановити курсор в табличну частину та по пункту меню Документ / Створити або клавішеюInsert обрати код операції.

  • Здійснити заповнення реквізитів вікна Опис операції .
    • Номер операції заноситься автоматично
    • У полі Операція по клавіші F3 відображається назва обраної операції.
    • Час на підготовку та Час на операцію заповнюється в автоматичному режимі, якщо заповнено інформацію в Довіднику операційно-трудових нормативів.

У полях Підрозділ і Ділянка по клавіші F3 обирати підрозділ та аналогічно ділянку, якщо передбачена наявність ділянок. Натиснути кнопку ОК.

Після заповнення закладки Маршрутизація перейти до заповнення закладки Компоненти. Встановити курсор в табличну частину та по пункту меню Документ / Створити або клавішеюInsertобрати із запропонованого Матеріал чи Напівфабрикат.

Проводимо заповнення реквізитів вікна Опис компонента.

У полі Найменування клавішею F3 обрати необхідну номенклатуру.

Заповнити Норму витрат на продукцію та кількість одиниць (1 чи 10 чи 100 чи інша).

  • Відсоток браку, Норму на відходи. Норма витрати матеріалу задається двома способами: у вигляді коефіцієнта або у вигляді формули. Встановити відмітку та внести корективи вручну.
  • У полі Операція клавішею F3 обрати операцію, якщо операція підв’язана під компонент вона автоматично заповнюється.

Таким чином проводиться заповнення всіх складових компонентів Специфікації . Можна визначити додаткові параметри та натиснути кнопку ОК

Специфікація включена до реєстру. Модуль Специфікація на продукцію дозволяє підтримувати кілька специфікацій на один вид продукції. Специфікація має один з чотирьох статусів: Основна, Діюча, Архівна та Проектна.