Формування специфікації на продукцію
У модулі Специфікація на продукцію системи Облік виробництва / Конфігурація виробництва обрати певну групу для формування специфікацій. Специфікацію можна формувати по підприємствах виробництва та підприємствах харчування (Вид / Поточне представлення даних: Виробнича або Рецептурна).
На кожен вид продукції можна створити одну основну і декілька діючих специфікацій. По специфікаціях, що не використовуються, можна змінити статус на архівна. Використовувати у виробництві можна як основну, так і діючу специфікацію, за замовчуванням використовується основна.
Створення специфікації зі статусом Основна починається із закладки Маршрутизація. При створенні специфікації зі статусом діюча на основі основної можна із закладки Компоненти (див. нотатки Формування специфікації на продукцію).
На закладці Маршрутизація необхідно передбачити операції по технологічному циклу, до яких будуть підв’язані в подальшому матеріали, що використовуються на виготовлення продукції. Якщо матеріали використовуються відразу, то можна передбачити тільки одну операцію (див. нотатку Маршрутизація).
На закладці Компоненти обрати Матеріал або Напівфабрикат, залежно від того, що буде включено у специфікацію. Вказати норми витрат використовуючи коефіцієнт чи формулу, вказати кількість одиниць по нормі (від 1, 10, 100 і т.д як передбачена норма), а також передбачити, якщо необхідно, допустимі норми втрат, а також якщо передбачено по технології - на відходи.
На закладці Заміни передбачити одинарні чи групові заміни. Але перед формуванням замін провести на лаштування видів замін (див. нотатку Заміни).
Перед створенням закладки Брак провести формування довідника Причини браку у модулі Налаштування / Довідники системи Облік виробництва / Конфігурація виробництва. На закладці зазначити: продукцію, кількість, коефіцієнт перерахунку, вид браку, причини, підрозділ, (див. нотатку Брак).
Перед формуванням закладки Відходи (при отриманні цінних відходів), сформувати номенклатуру відходів, що підлягають подальшому використанню чи реалізації. На закладці вказати найменування відходів, одиницю виміру, коефіцієнт, підв’язати під операцію, (див. нотатку Відходи).