Налаштування для ведення обліку виробництва

Для ведення обліку витрат виробництва у комплексі необхідно провести певні налаштування в різних системах та підсистемах.



Для роботи обов’язкове одноразове заповнення даних в довідниках загальних та локальних.

Технологія роботи потребує використання налаштованих довідників.

У системі Загальні довідники до обов’язкових включаються:

  • План рахунків;
  • Картка підприємства;
  • Довідник банків;
  • Довідник контрагентів;
  • Види валют;
  • Контактні особи;
  • Види податків;
  • Довідник посад;
  • Довідник професій;
  • Довідники центрів відповідальності та центрів витрат;
  • Список працівників;
  • Календар.

Наповнення вищезазначених довідників розглядається в окремих нотатках за посиланнями:

При необхідності створюються додаткові довідники (див. Керівництво користувача Довідники користувача).

Довідник Структурних одиниць використовується лише при централізованому обліку.

В групі Номенклатура й ціни до обов’язкових довідників відносяться:

  • Довідник атрибутів (створити атрибут номенклатури Готова продукція);
  • Довідник одиниць виміру;
  • Довідник номенклатури;
  • Прайс-листи.

Наповнення вищезазначених довідників розглядається в окремих нотатках за посиланнями:



У системі Логістика / Облік запасів в модулі Налаштування на закладці Довідники / Місця зберігання передбачити структурні підрозділи із Довідника структурних підрозділів, МВО – матеріально-відповідальні особи структурних підрозділів та Об’єкти обліку, а саме склад і склади чи комори структурних підрозділів, якщо таке передбачено обліковою політикою.

Примітка: При формуванні об’єктів обліку з обліком по структурних підрозділах передбачити у полі Тип: Готова продукція.

Наповнення вищезазначених довідників розглядається в окремих нотатках за посиланнями:



У системі Облік персоналу / Облік праці й заробітної плати / Параметри в модулі Налаштування заповнити Довідник графіків і режимів роботи, Довідник тарифних ставок. Використовуються при передачі даних для обліку заробітної плати працівників виробництва (див. нотатку Графік позмінної роботи працівників виробництва).



У системі Облік виробництва в модулі Налаштування на закладки Довідники заповнити довідники:

  • Види виробництва;
  • Робочі центри;
  • Матеріально-відповідальні особи;
  • Причини браку;
  • Калькуляція;
  • Аналітика;
  • Константи;
  • Журнали.

Наповнення вищезазначених довідників розглядається в окремих нотатках за посиланнями:

На закладці Довідники / Робочі центри провести налаштування на закладках:

  • Властивості;
  • Ділянки;
  • Режим роботи;
  • Звіт виробництва.

Порядок налаштування розглянуто в нотатках за посиланнями:



На закладці Параметри обрати прайс-листи для формування планових цін на сировину і матеріали та готову продукцію, встановити відмітки для ряду параметрів. Обрати виробництво: промислове чи громадське харчування (2 стор.). (див. нотатку Закладка Параметри).



У системі Облік виробництва / Конфігурація виробництва заповнити довідники: