Налаштування для ведення обліку виробництва
Для ведення обліку витрат виробництва у комплексі необхідно провести певні налаштування в різних системах та підсистемах.
Для роботи обов’язкове одноразове заповнення даних в довідниках загальних та локальних.
Технологія роботи потребує використання налаштованих довідників.
У системі Загальні довідники до обов’язкових включаються:
- План рахунків;
- Картка підприємства;
- Довідник банків;
- Довідник контрагентів;
- Види валют;
- Контактні особи;
- Види податків;
- Довідник посад;
- Довідник професій;
- Довідники центрів відповідальності та центрів витрат;
- Список працівників;
- Календар.
Наповнення вищезазначених довідників розглядається в окремих нотатках за посиланнями:
При необхідності створюються додаткові довідники (див. Керівництво користувача Довідники користувача).
Довідник Структурних одиниць використовується лише при централізованому обліку.
В групі Номенклатура й ціни до обов’язкових довідників відносяться:
- Довідник атрибутів (створити атрибут номенклатури Готова продукція);
- Довідник одиниць виміру;
- Довідник номенклатури;
- Прайс-листи.
Наповнення вищезазначених довідників розглядається в окремих нотатках за посиланнями:
У системі Логістика / Облік запасів в модулі Налаштування на закладці Довідники / Місця зберігання передбачити структурні підрозділи із Довідника структурних підрозділів, МВО – матеріально-відповідальні особи структурних підрозділів та Об’єкти обліку, а саме склад і склади чи комори структурних підрозділів, якщо таке передбачено обліковою політикою.
Наповнення вищезазначених довідників розглядається в окремих нотатках за посиланнями:
- Налаштування довідників Матеріально-відповідальна особа та Місця зберігання;
- Створення об’єкту обліку для обліку запасів;
- Картотека запасів у виробництві.
У системі Облік персоналу / Облік праці й заробітної плати / Параметри в модулі Налаштування заповнити Довідник графіків і режимів роботи, Довідник тарифних ставок. Використовуються при передачі даних для обліку заробітної плати працівників виробництва (див. нотатку Графік позмінної роботи працівників виробництва).
У системі Облік виробництва в модулі Налаштування на закладки Довідники заповнити довідники:
- Види виробництва;
- Робочі центри;
- Матеріально-відповідальні особи;
- Причини браку;
- Калькуляція;
- Аналітика;
- Константи;
- Журнали.
Наповнення вищезазначених довідників розглядається в окремих нотатках за посиланнями:
- Закладка Довідники;
- Види виробництва;
- Робочі центри;
- Матеріально-відповідальні особи;
- Причини браку.
На закладці Довідники / Робочі центри провести налаштування на закладках:
- Властивості;
- Ділянки;
- Режим роботи;
- Звіт виробництва.
Порядок налаштування розглянуто в нотатках за посиланнями:
На закладці Параметри обрати прайс-листи для формування планових цін на сировину і матеріали та готову продукцію, встановити відмітки для ряду параметрів. Обрати виробництво: промислове чи громадське харчування (2 стор.). (див. нотатку Закладка Параметри).
У системі Облік виробництва / Конфігурація виробництва заповнити довідники:
- Довідник бригад (див. нотатку Формування довідника бригад);
- Довідник замін (див. нотатку Формування довідника замін);
- Операційно-трудових нормативів за видами продукції та операціями з її виготовлення (див. нотатку Операційно-трудові нормативи у виробництві).