Специфікація договору

Вкладка Специфікація договору містить список операцій по етапах договору і розрахунком загальної суми договору по операціям. Крім того, в цьому розділі можуть бути описані фінансові санкції, пов’язані із затримкою виконання операцій, або недотриманням зобов’язань за договором, як контрагента, так і самого підприємства.

Реєстр специфікації договору згрупований за угодами.

Мал. 1. Модуль Налаштування договорів через тонкий клієнт
Модуль Налаштування договорів через тонкий клієнт

Для зручності перегляду специфікація договору підрозділяється на групи:

  • Угоди – входять угоди, що виконуються за договором;
  • Операції – включені власне операції (етапи), що виконуються за договором. Алгоритм створення нової операції за договором описаний у п. Операції надання/отримання товарів/послуг по договору;
  • Оплата – входять тільки операції типу Оплата. Алгоритм роботи з операціями оплати описаний у п. Операція Оплата;
  • Санкції – входять тільки операції типу Штрафні санкції. Алгоритм роботи з операціями оплати описаний у п. Операція Штрафи.

Підсумкові суми договору складаються з рядків специфікації типу Операції і Оплата, суми враховуються в колонках Надходження або Витрата залежно від напряму вибраної операції. Штрафні санкції не збільшують підсумкові суми договору.

У специфікації договору по комбінації клавіш Ctrl + Ins або по пункту меню Правка / Створити угоду, при виборі ознаки по датах специфікації, і при дії договору більше одного місяця, номенклатурна позиція розбивається на кількість рядків, що дорівнює кількості місяців дії договору, з вказівкою кількості днів. При необхідності створена угода копіюється по пункту меню Правка / Копіювати угоду в… (комбінація клавіш Ctrl + F6).

У специфікації договору по клавіші Ins (по пункту меню Правка / Створити операцію або за допомогою іконки на панелі інструментів –???) створюються операції на вибір (налаштування операцій по типу договору виконується в модулі Налаштування договорів, пункт Типи операцій). У залежності від обраної операції відкриваються відповідні картки документів і заповнюються поля. За угодами закріплюються створювані операції, оплати та ін.

За потреби, створена операція копіюється по пункту меню Правка / Копіювати операцію (клавіша F5 або за допомогою іконки на панелі інструментів – ???). При необхідності створену операцію можна скопіювати в інший договір по пункту меню Правка / Копіювати операцію у (комбінація клавіш Ctrl + F5).

Затвердження створених операцій проводиться по пункту меню Правка / Затвердити операцію (комбінація клавіш Alt + U). Для переведення операції у статус ‘Чернетка’ необхідно по пункту меню Правка / Перевести операцію в чернетку (комбінація клавіш Alt + Т). Відміна виконання операції здійснюється по пункту меню Правка / Закрити операцію (комбінація клавіш Alt + О). Операції що були відмінені або переведені в ‘чернетку’ у стовпцях Надходження і Витрата значення суми сірим кольором. Статус операції прописується у рядку статусу у квадратних дужках – [Затверджена] або [Закрита] або [Чернетка].

Проведення операцій виконується по пункту меню Правка / Провести документ (комбінація клавіш Alt + Р). Провести можна тільки операції, що мають статус – [Затверджено], а зі статусом [Закрита] або [Чернетка] доступно лише налаштування проводок (пункту меню Правка / Проведення або комбінація клавіш Alt + Е).

Для операції, на якій стоїть курсор, доступне введення початкових залишків по пункту меню Правка / Початковий залишок (комбінація клавіш Ctrl + О).