Створення податків

Додавання виду податку здійснюється по клавіші Ins або через пункт меню Реєстр/Створити в списку податків (зліва). Вікно довідника податків умовно поділено на дві частини, у лівій відображається список податків, а в правій знаходиться форма створення податку, в якій зазначають Шифр, Найменування податку, Розрахункові формули для нарахування (розрахунок від суми, в яку податок не входить) і вилучення податків (розрахунок від суми, в яку податок входить). Введення формули виконується в редакторі програм, що викликається по клавіші F4. При введенні формули використовуються, викликані по клавіші F3, доступні елементи програм: поля, функції, операції та довідники.

Для включення податку у складську ціну необхідно встановити відмітку Включено в складську ціну, якщо сума податку при оприбуткуванні ТМЦ включається до первісної вартості .

Для створення або редагування податкової ставки, справа, встановити курсор в області заповнення таблиці ставок і натиснути клавішу Ins або через пункт меню Реєстр/Створити. У вікні Введення/редагування ставки зазначається Найменування, Ставка (у відсотках), Код для КПМ, що буде використовуватись при налаштуванні Моделі оподаткування.

Довідник податків. Редагування ставки

Після формування списку податків налаштовуються Моделі оподаткування. Модель оподаткування визначає склад і правила розрахунку податків в первинних розрахункових документах (рахунках, накладних, платіжних документах та ін.). У ній визначаються, які податки включені у введену вручну суму, а які повинні нараховуватися зверху, збільшуючи або не збільшуючи суму до оплати. Кількість моделей необмежена. При введенні документа користувач сам визначає, яка модель буде використана.