Моделі оподаткування

На вкладці Моделі зліва відображаються список моделей, а справа інформація про обрану модель. Створення моделі оподаткування здійснюється по клавіші Ins або через пункт меню Реєстр/Створити. Необхідно вказати Код і Найменування моделі, Спосіб розрахунку моделі (Табличний або Програмний).

Створення моделі оподаткування. Створення податку

Примітка: Рекомендується визначити явно ставку в податковій моделі, яка буде застосовуватися для розрахунку податків в платіжних документах і операціях.
Потім визначається Пріоритет податку за допомогою цілого числа, більшого або рівного 0. Послідовність розрахунку податків відповідає пріоритету. Для найвищого пріоритету (0) податок розраховується в першу чергу, потім проводиться розрахунок податку з пріоритетом 1 і так далі.
Примітка: Пріоритети можуть присвоюватися довільно, тобто може бути створений податок з пріоритетом 3 не маючи податку з пріоритетом 2.

Якщо податок повинен нараховуватися на базову суму, встановлюється перемикач нараховується, якщо податок витягується з базової суми (тобто податок входить в базову суму) – встановлюється перемикач Витягується. При розрахунку податку використовується відповідно формула нарахування або вилучення, зазначена для даного податку.

Відмітка Змінювати баз. суму при витягненні встановлюється в тих випадках, коли після розрахунку витягується податок, а далі необхідно змінити базову суму для розрахунку наступного податку. Наприклад, після розрахунку акцизу з загальної суми (з ПДВ), базова сума для розрахунку ПДВ змінюється на суму акцизу.
Примітка: Використовувана в розрахункових формулах "базова сума" (SUMBAS), визначається програмою для розрахунку кожного податку автоматично як початкова сума + сума нарахованих податків з більш високим пріоритетом – Сума витягнених податків з більш високим пріоритетом, якщо встановлено позначку змінювати базову суму при витягненні. (наприклад: для розрахунку податку з пріоритетом 4 базова сума = вихідної + сума нарахованих податків з пріоритетом 3 і менше).
Примітка: Для податків з однаковим пріоритетом базова сума буде однакова.

Для нарахування податків, якщо податок не повинен збільшувати суму до оплати по документу, встановлюють позначку Не входить в суму до оплати. Ця позначка встановлюється для податків і зборів, сума яких не бере участь у взаєморозрахунках з контрагентом по документу, наприклад митних зборів та ін.

Якщо базовою сумою для розрахунку податку є ціна одиниці товару, то встановлюється позначка Розраховувати від ціни. Установка цієї позначки впливає на результат округлення.

При Табличному способі відображається таблиця зі стовпцями Податок, Алгоритм і Ставка. Записи даної таблиці можливо відредагувати або створити по клавіші Ins або через пункт меню Реєстр/Створити. У вікні Внесення/редагування податку по клавіші F3 обирається Податок (з вкладки Податки); Ставка (вказується в разі, якщо для всіх товарів і послуг застосовується постійна ставка податку. У цьому випадку для розрахунку податку за цією моделлю буде використовуватися ставка, зазначена в номенклатурному довіднику для конкретної позиції).

Довідник податків. Вкладка Моделі. Табличний спосіб розрахунку моделі

При програмному способі розрахунку моделі в Редакторі програм зазначаються програми для розділах Розрахунок суми до сплати та Розрахунок вартості без податків.

Довідник податків. Вкладка Моделі. Програмний спосіб розрахунку моделі